Akció!

Befordítva – Levéltári iratok a jogpolitikáról, a bíróságokról, és a bíráskodás lehetőségeiről a Kádár korszakban (1958-1990)

2200 Ft

E mű az igazságszolgáltatás politikai megszállását széles kontextusban mutatja be…

3 boltban kapható

Leírás

E mű az igazságszolgáltatás politikai megszállását széles kontextusban mutatja be: a szervezeti és eljárásjogi szabályozáson kívül a jogpolitikai határozatok, a társadalmi bíróságok és az ügyvédi tevékenység szabályozását előkészítő dokumentumok a politikai kontroll határozott, bár korántsem koherens rendszerét illusztrálják. A korszak legérdekesebb problémája a gazdaságirányítás változásának megjelenése a jogrendszerben. Hogyan lehetett a társadalom tulajdon érdekeit védeni a korlátozott piaci reformok idején? Milyen ideológiai elemek maradtak stabilak a korszak egészében, mit jelentett az osztályszempontok számonkérése az ítélkezésben, milyen társadalomképpel rendelkezett a hatalom? Ezekre a kérdésekre elsősorban azért van szükségünk, mert a magyar hatalomgyakorlás tartós alapszerkezete rejlik a válaszok mögött. „Az igazságszolgáltatási terület szinte tükre annak a rengeteg lazaságnak, ami a társadalomban van” – mondja Kádár és jól olvassuk a könyvet, ha ezt tartjuk szem előtt. A polgári per, a bírósági szervezet, az ügyvédi szakma szabályozása a társadalom konfliktusainak kezelése a társadalom feletti kontroll hatékony rendszere.

 

Kézirat lezárva: 2016. január 4.

További információk

Tömeg 0,445 kg
Oldalak száma

226

Boritó

PUHATÁBLÁS, RAGASZTÓKÖTÖTT

ISBN:

978-963-413-067-3

Boltok:

Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar, jegyzetbolt 1042 Budapest, Viola u. 2-4. „A” épület mfszt. 3.
Libri.hu
Bookline.hu