Kanada története – A kezdetektől a konföderációig

5500 Ft

Kanada 2017. július 1-jén ünnepli az államszövetség létrejöttének 150. évfordulóját …

Leírás

Kanada 2017. július 1-jén ünnepli az államszövetség létrejöttének 150. évfordulóját. 1867-ben ezen a napon lépett hatályba a föderatív Kanada első alkotmánya, a brit birodalmi törvényhozás által elfogadott Brit Észak-Amerika Törvény.
Bár az úgynevezett „Kanada Napot” a lakosság az ország születésnapjaként ünnepli, Kanada története már jóval korábban megkezdődött. Az ország konföderációt megelőző regényszerű történelme bővelkedik az izgalmas eseményekben, amelyek jelentős többsége nem feltétlenül ismert a magyar olvasóközönség számára.
Azt talán még sokan tudják, hogy a mai Kanada területének az első gyarmatosítói a franciák voltak, de azt már kevésbé, hogy ez a gyarmatosítás lényegében a divatnak volt köszönhető.
Az ország története szorosan összefonódik a szomszédos nagyhatalom, az Amerikai Egyesült Államok történelmével, amelyet számos vonatkozásban befolyásolt. De ki gondolná például, hogy az Egyesült Államok több nagyvárosának az alapítói kanadai franciák voltak? Az sem feltétlenül ismert, hogy milyen szerepe volt George Washingtonnak, a későbbi első amerikai elnöknek a hétéves háború kirobbantásában, vagy hogy miért nem lett Kanadából a tizennegyedik rebellis amerikai gyarmat.
A 19. század első fele Európában is a nemzeti ébredés, a társadalmi viszonyok megújításának az időszaka volt. Ha nem is olyan zajosan, mint az öreg kontinens országai, Kanada is végigjárta ennek az útnak a főbb állomásait, amelynek a végén Új-Brunswick, Új-Skócia, Ontario és Québec tartományokból 1867-ben létrejött Kanada Domínium.
A könyv az ország történelmének a konföderáció előtti időszakát tekinti át. Megismerkedhetünk indián harcosokkal, francia erdőjárókkal, brit katonákkal, kanadai államférfiakkal, és persze mindazokkal a lebilincselően izgalmas eseményekkel, amelyek a világ egyik legélhetőbb és legszimpatikusabb országának a létrejöttéhez vezettek.
A szerző ügyvéd, egyetemi docens. Több mint harminc éve a kanadai jog- és államfejlődés kutatója, a „Kanada és a Québec-kérdés” című monográfiája 1996-ban jelent meg. Ez a mű az első nagyobb lélegzetű történelmi tárgyú – a 150. éves évfordulóhoz kapcsolódóan megjelenő – munkája.

 

Kézirat lezárva: 2017 szeptember 14.

További információk

Tömeg 0,88 kg