Tanulmányok a társasági jog területéről

2800 Ft

A kollektív igényérvényesítés élénk érdeklődés középpontjában van, úgy az európai, mint a magyar jogalkotó elszánta magát arra, hogy bevezeti a jogrendjébe azt …

3 boltban kapható

Leírás

A társasági jog a társas vállalkozások jogi kereteit határozza meg, ezért kiemelkedő szerepet tölt be a gazdasági életben. A társasági jog napjainkban önálló szakjog, amelynek normái jelentősen befolyásolják a vállalkozások működési lehetőségeit, a vállalkozók vagyoni viszonyait és felelősségét. A modern társasági jogi szabályok logikájának megértéséhez nélkülözhetetlen azok történeti és nemzetközi összefüggéseinek ismerete, amelyhez támpontot kívánnak adni a kötetben szereplő elemzések.

A tanulmánykötet három fő témakörben tartalmaz a társasági jog történeti és nemzetközi összefüggéseit vizsgáló tizenhárom írást, melyek a társasági jog történetével, az Európai Unió e téren jelentkező jogalkotásával, valamint a magyar társasági jog jelenlegi helyzetével foglalkoznak. Az egyes tanulmányok bemutatják a társasági jog ókori előzményeit, a középkori vállalkozási alakzatokat, az újkori kereskedelmi jogi kodifikációk vívmányait. Külön-külön rész foglalkozik a svájci és az angol társasági jog történeti ismertetésével, valamint a társasági jogban a felelősségi alakzatok kialakulásával. Áttekintésre kerülnek az Európai Unió égisze alatt megvalósult reformok és legújabb tendenciák is. Egy-egy írás adalékot ad a társasági jog anyagának az új magyar Polgári Törvénykönyvbe történő elhelyezésével kapcsolatos kérdéskörhöz, a vezető tisztségviselők felelősségének szabályozásához, valamint a bizalmi vagyonkezelés és a társasági jog lehetséges konkurenciájához.

A kötet szerzője Sándor István habilitált egyetemi docens, aki húsz éve folytat oktatói tevékenységet az ELTE, és közel tizenöt éve a KRE jogi karán, emellett gyakorló ügyvéd és számos szakkönyv, tudományos cikk fűződik a nevéhez.

További információk

Tömeg 0,386 kg
Oldalak száma

226

Boritó

PUHATÁBLÁS, RAGASZTÓKÖTÖTT

ISBN:

978-963-413-024-6

Boltok:

Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar, jegyzetbolt 1042 Budapest, Viola u. 2-4. „A” épület mfszt. 3.
Libri.hu
Bookline.hu